Avertisment dur al specialistilor cu privire la tuberculoza

Posted by Stiri din Sanatate on Sunday, October 26, 2014 Under: sanatate

Avertisment dur al specialistilor cu privire la tuberculoza

Tratamentele pentru tuberculoza au dus la salvarea a 37 de milioane de persoane, insa Organizatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal de alarma in ceea ce priveste forma rezistenta la medicamente a acestei boli.

Tuberculoza multirezistenta este o adevarata amenintare sanitara mondiala, numarul cazurilor inmultindu-se din ce in ce mai mult, iar tratamentele nu le mai fac fata, informeaza Top Sante, care citeaza un raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Rata mortalitatii prin tuberculoza a scazut cu 45% intre 1990 si 2013 si aproape 37 de milioane de vieti au fost salvate intre 2000 si 2013.

In ciuda acestui progres si a cifrelor incurajatoare, nu trebuie uitat ca tuberculoza este o boala infectioasa care inca ucide. In 2013, noua milioane de persoane au facut tuberculoza si 1,5 milioane de oameni au murit din cauza acestei afectiuni, potrivit OMS.

Tuberculoza multirezistenta este cauzata de microorganisme rezistente la cele mai eficiente medicamente indicate pentru tratarea TBC (izoniazida si rifampicina).

Tuberculoza rezistenta la tratament, invinsa de o banala vitamina

Exista focare de tuberculoza multirezistenta in anumite regiuni, in special in Europa de Est si in Asia Centrala, iar rata scazuta a vindecarii acestei forme de boala este alarmanta, avertizeaza specialistii.

"Nivelul tuberculozei multirezistente era destul de ridicat in 2013, cu 480.000 de cazuri noi", anunta organizatia. Dintre cele noua milioane de cazuri din 2013, 3,5% prezentau forma multirezistenta, dificil de tratat, adauga OMS.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: avertisment  specialisti  tuberculoza