Alternativa pentru testul Papanicolau

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, September 17, 2014 Under: sanatate


O simpla analiza a urinei ar putea detecta virusurile papiloma umane (HPV), fiind o alternativa pentru testul Papanicolau, se arata intr-o cercetare recenta.

Testele urinare au fost descrise de medici ca prezentand acuratete si eficienta, ajutand la scaderea numarului de femei diagnosticate cu cancer de col uterin, informeaza The Independent.

Specialistii de la Barts si Scoala de Medicina si Stomatologie din Londra au analizat 14 studii la care au participat 1.433 de femei active sexual. In cadrul cercetarilor, testele de urina au detectat 87% dintre cazurile pozitive si 94% dintre cele negative.

Analizele de urina pot depista doua tulpini de HPV, 16 si 18, care cauzeaza 70% dintre cazurile de cancer de col uterin.

Pe baza acestor rezultate, cercetatorii spun ca analizele urinei "ar putea fi luate in calcul ca o alternativa de screening acceptabila si cu acuratete".

Dintre infectiile cu transmitere sexuala, cea cu HPV este cea mai raspandita, aproape 80% dintre femei fiind infectate la un moment dat in viata.

In mod normal, virusurile papiloma umane sunt inofensive, insa, in unele cazuri, pot cauza modificari ale celulelor care se transforma in cancer.

Liz Engel, purtator de cuvant al Eve Appeal, care militeaza pentru cercetari si tratamente mai bune in domeniul cancerului, a declarat ca aceste rezultate sunt incurajatoare, deoarece un test de urina mai putin jenant decat cel obisnuit si ca in acest fel viata mai multor femei ar putea fi salvata.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: alternativa  test  papanicolau