Alimente care-ti induc oboseala

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, September 9, 2014 Under: sanatate


Mancarea de zi cu zi ar trebui sa ne ofere energie pentru a functiona la capacitate maxima. Dar anumite produse alimentare fac exact opusul atunci cand sunt consumate in exces sau in momente nepotrivite, generand o stare de oboseala.

S-a facut ora 15.00 si deja simti cum te scurgi de oboseala? Mai mult, stii ca ai dormit suficient, motiv pentru care nu intelegi de ce te rapune oboseala? Atunci ar fi indicat sa-ti revizuiesti regimul alimentar, caci s-ar putea sa fi consumat anumite produse care favorizeaza aparitia starii de oboseala precoce.

Painea alba
Daca optezi pentru produse cu carbohidrati cu indice glicemic ridicat, cum este painea alba sau orezul alb, in loc sa consumit produse cu carbohidrati buni, cu eliberare treptata, produse din faina integrala, nu oferi organismului tau elementele cheie de care are nevoie pentru a se simti satul si in putere. Carbohidratii cu indice glicemic ridicat nu contin suficiente fibre pentru a mentine starea de satietate. Mai mult, cresc rapid glicemia, pe moment, acest proces fiind urmat de caderea ei la niveluri prea joase. Astfel, apare starea de oboseala, de “sfarseala” chiar in timpul zilei, cand ar trebui sa te simti plin de energie. Opteaza intotdeauna pentru orez brun si pentru produse de panificatie dinn faina integrala.

Dulciurile
Consumul de dulciuri poate avea acelasi efect ca painea alba, spre exemplu, dar mult mai repede. Ele cresc glicemia pe moment, sporesc productia de insulina in organism, care la randul ei declanseaza aminoacidul triptofan in creierul tau. Toate acestea de sleiesc de puteri si-ti induc o stare de somnolenta. Practic, corpul tau este intr-un montagnes russe, cu suisuri rapide si coborasuri si mai rapide.

Cafeaua
Multi dintre noi nu concepem dimineata fara o ceasca sau chiar o cana de cafea. Ne energizeaza si ne pune in miscare de la primele ore ale diminetii. Insa consumul ridicat de bauturi bogate in cofeina sau in substante similare (cafea, cola, chiar si ceaiul negru) induce oboseala, pentru ca-ti supune organismul la acelasi montagnes russe ca dulciurile. Practic, iti ofera rapid energie, dar cand acesta se consuma, te cuprinde o oboseala crunta. Mai mult, produsele pe baza de cofeina sau ale substante energizante iti “mananca” calciul din organism si alte substante esentiale bunei functionari. Astfel te seaca de energie inca de la pranz.

Bananele
Bogate in magneziu, bananele (dar si semnintele de dovleac) te pot face sa te simti obosit. Motivul? Magneziul este un relaxant muscular, motiv pentru care trebuie ales cu atentie momentul consumului de banane. Spre exemplu, este recomandat sa mananci o banana la 5 dupa-masa, cand se apropie momentul de a scapa de la serviciu si de a te relaxa acasa, insa nu este indicat sa le consumi dimineata caci proprietatile de relaxare pe care le are magneziul din banane te molesesc.

sursa: lyla.ro

In : sanatate 


Tags: alimente  induc  oboseala