6 leacuri naturiste ca să scapi de insomnie și să dormi liniștit

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, September 8, 2014 Under: sanatate


Nu este nevoie să faci abuz de somnifere atunci când insomnia nu-ţi dă pace. Remediile naturiste au o eficacitate dovedită si, în plus, sunt ieftine si usor de găsit.

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să te foiesti în pat toată noaptea, fără să reusesti să închizi un ochi? În acest caz, cel mai usor este să apelezi la somifere, însă nu este si cea mai bună soluţie, mai ales că multe dintre ele dau dependenţă dacă sunt folosite un timp îndelungat. În plus, chiar dacă adormi imediat după ce ai înghiţit pastila “minune”, există riscul ca a doua zi să fii molesit si amorţit, ceea ce, implicit, duce la un randament scăzut atât la serviciu, cât si acasă. Data viitoare când ai probleme cu somnul, încearcă unul dintre remediile de mai jos, pentru că acestea sunt mai puţin agresive.

Rădăcina de valeriană - chiar dacă miroase îngrozitor, este una din cele mai eficiente plante pentru inducerea somnului. Anual, pe glob, sunt consumate peste trei sute de mii de tone. În urma unui studiu realizat în 2001, specialistii germani în domeniu au afirmat că există multe plante si remedii naturale ce pot fi recomandate contra insomniei, însă doar în cazul valerianei eficienţa poate fi garantată. Se găseste sub formă de capsule, ceai, tinctură sau tablete. În plus, poate usura durerile musculare si anxietatea. Administrarea tincturii de valeriană înlătură dificultatea în a adormi, favorizează apariţia fazei de somn profund fără vise si micsorează semnificativ procentul de treziri nocturne. Se recomandă un tratament de sase luni, în care se administrează seara, la ora 19.00, si apoi, înainte de culcare, o linguriţă de tinctură diluată cu puţină apă. Ca la orice tratament naturist, este nevoie de răbdare, efectele de îmbunătăţire a somnului apărând după trei săptămâni de administrare. Rădăcina de valeriană nu tratează doar insomniile, eficienţa sa fiind dovedită si în cazul depresiilor, anxietăţii, crampelor musculare sau al gastritelor care apar pe fond de stres sau suprasolicitare nervoasă.

Museţelul – este una dintre cele mai vechi si mai folosite plante medicinale. Ceaiul de museţel favorizează somnul datorită proprietăţilor sale naturale. Este tonic, aromat, analgezic, antispasmodic si un excelent pansament pentru stomac. Folosit în general pentru uz extern, pentru a grăbi vindecarea si a trata inflamaţiile, museţelul poate fi utilizat si pentru uz intern în tratarea febrei, bolilor digestive, anxietăţii si, bineînţeles, a insomniei. Trebuie reţinut faptul că ceaiul de museţel se prepară cu apă clocotită, dar nu se lasă să dea în fiert deoarece planta îsi pierde astfel proprietăţile tămăduitoare.

Mod de preparare: Infuzie din două linguriţe de plantă puse în 250 ml de apă clocotită. Se acoperă timp de zece minute, după care se strecoară si se îndulceste un pic. Sunt recomandate două căni pe zi. Pe lângă beneficiile deja amintite, museţelul calmează durerile abdominale si crizele de rinichi.

Telina - Pe lângă faptul că multe mâncăruri n-ar mai fi la fel de gustoase fără ea, ţelina are si importante calităţi curative. Conţine o serie de compusi ce scad concentraţia de hormoni ai stresului. În timp ce hormonii stresului provoacă vasoconstricţie, compusii din ţelină fac ca vasele să se dilate, scăzând tensiunea arterială. De asemenea, pe lângă vitamine importante (A, B, C), ţelina mai conţine o serie de substanţe care calmează sistemul nervos. O rădăcină de ţelină consumată înainte de culcare vă poate da un somn linistit.

Lămâia - are efect bactericid, antiseptic, diuretic, antireumatismal, scade aciditatea gastrică, este remineralizant si tonic cardiac. Ceaiul de lămâie consumat seara, înainte de culcare, calmează si oferă un somn linistit.

Lavanda - numită si „mireasma care vindecă”, este un foarte bun sedativ. Mirosul de lavandă, un parfum delicat si discret, relaxează sistemul nervos si reduce stresul. Uleiul de lavandă poate fi folosit intern, fiind antiseptic, usor antispastic, calmant, analgezic si cicatrizant. În centrele de terapie naturală este des utilizat în băile terapeutice.

Hameiul - atunci când una dintre cauzele insomniei are legătură cu ciclul menstrual, hameiul este extrem de folositor deorece calmează fluctuaţiile hormonale. Ceaiul de hamei are însusiri binefăcătoare în boli de ficat si gută. O cană de ceai înainte de culcare induce o stare relaxantă si un somn linistit.


sursa: felicia.ro

In : sanatate 


Tags: leacuri naturiste  insomnie  somn linistit